logo

•• Obaly potravín ••

Funkcie obalov potravín:

  • ochranná - ochrana výrobku pred škodlivými vplyvmi a zábrana nežiaduceho účinku vlastností výrobku na okolie,
  • racionalizačná - vytvorenie vhodnej jednotky na manipuláciu, prepravu, skladovanie, predaj a spotrebu,
  • komunikačná – interakcia medzi výrobcom, dopravcom, predajcom a spotrebiteľom,
  • ekologická - možnosť recyklácie a likvidácie,
  • ekonomická - optimalizácia pomeru ceny obalu a tovaru,
  • záručná - potvrdzuje originálny pôvod výrobku.

Obalové materiály určené na styk s potravinami nesmú za obvyklých podmienok použitia uvoľňovať do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli:

  • ohroziť zdravie ľudí,
  • spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín,
  • nepriaznivo ovplyvniť ich organoleptické vlastnosti.

Materiály alebo predmety určené na styk s potravinami zvlášť obalové materiály musia spĺňať mikrobiologické, chemické a senzorické požiadavky.

Mikrobiologické požiadavky - obalové materiály musia byť mikrobiologicky inertné. To znamená, že musia chrániť potravinu pred mikrobiálnym znečistením z vonkajšieho prostredia a zároveň nesmú byť zdrojom mikrobiálnej kontaminácie balených potravín a nesmú prispievať k vytváraniu prostredia podporujúcich rast a pomnožovanie nežiaducej mikroflóry. Táto požiadavka je súčasťou dodržiavania správnych výrobných postupov. Proces výberu vstupných surovín, spôsob výroby, skladovania a v poslednej miere spôsob nakladania s obalovými materiálmi je dôležitý na elimináciu mikrobiálnej kontaminácie potravín.

Chemické požiadavky - najintenzívnejšie sa z hľadiska chemických látok sledujú látky, ktoré môžu migrovať z použitého materiálu alebo predmetu do potravín. Sledujú sa nielen vstupné suroviny ale aj zlúčeniny, ktoré môžu vznikať ako následné degradačné produkty vstupných surovín ale aj zlúčeniny, ktoré môžu vznikať interakciami jednotlivých kompotentov navzájom a resp. so zložkami potravín. Získané poznatky o množstve látok uvoľňovaných v závislosti od podmienok použitia daného materiálu alebo predmetu slúžia spolu s toxikologickými štúdiami k stanoveniu legislatívnych opatrení (limity, reštrikcie, odporúčania) a k hodnoteniu bezpečnosti.

Senzorické požiadavky - materiál alebo predmet určený na styk s potravinami nesmie byť príčinou zmien senzorických vlastností potravín, s ktorými prichádza do kontaktu spôsobených jednak prechodom látok z materiálov a predmetov do potravín a jednak v prípade obalových materiálov prechodom látok z vonkajšieho prostredia cez obal do potravín.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...