•• Obaly potravín ••
Funkcie obalov potravín:
Obalové materiály určené na styk s potravinami nesmú za obvyklých podmienok použitia uvoľňovať do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli:
Materiály alebo predmety určené na styk s potravinami zvlášť obalové materiály musia spĺňať mikrobiologické, chemické a senzorické požiadavky.
Mikrobiologické požiadavky - obalové materiály musia byť mikrobiologicky inertné. To znamená, že musia chrániť potravinu pred mikrobiálnym znečistením z vonkajšieho prostredia a zároveň nesmú byť zdrojom mikrobiálnej kontaminácie balených potravín a nesmú prispievať k vytváraniu prostredia podporujúcich rast a pomnožovanie nežiaducej mikroflóry. Táto požiadavka je súčasťou dodržiavania správnych výrobných postupov. Proces výberu vstupných surovín, spôsob výroby, skladovania a v poslednej miere spôsob nakladania s obalovými materiálmi je dôležitý na elimináciu mikrobiálnej kontaminácie potravín.
Chemické požiadavky - najintenzívnejšie sa z hľadiska chemických látok sledujú látky, ktoré môžu migrovať z použitého materiálu alebo predmetu do potravín. Sledujú sa nielen vstupné suroviny ale aj zlúčeniny, ktoré môžu vznikať ako následné degradačné produkty vstupných surovín ale aj zlúčeniny, ktoré môžu vznikať interakciami jednotlivých kompotentov navzájom a resp. so zložkami potravín. Získané poznatky o množstve látok uvoľňovaných v závislosti od podmienok použitia daného materiálu alebo predmetu slúžia spolu s toxikologickými štúdiami k stanoveniu legislatívnych opatrení (limity, reštrikcie, odporúčania) a k hodnoteniu bezpečnosti.
Senzorické požiadavky - materiál alebo predmet určený na styk s potravinami nesmie byť príčinou zmien senzorických vlastností potravín, s ktorými prichádza do kontaktu spôsobených jednak prechodom látok z materiálov a predmetov do potravín a jednak v prípade obalových materiálov prechodom látok z vonkajšieho prostredia cez obal do potravín.